Recepty

Křehký jablečný závin

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 200 g másla
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 vejce na potření
  • jablka
  • rozinky
  • sekané ořechy
  • trochu skořice
  • rozpuštěné máslo
  • strouhanka na posypání

Křehký jablečný závin

Postup

  1. Do mouky nastrouháme tuk, promneme, přidáme žloutky a vodu. Zpracujeme vláčné těsto a necháme odpočinout. Zatím oloupeme a nastrouháme jablka.
  2. Pak z těsta vyválíme 2 pláty, každý posypeme trochou strouhanky a na ni rozprostřeme jablka.
  3. Jablka pokapeme máslem, posypeme skořicí, přidáme rozinky, ořechy a opět trochu posypeme strouhankou. Pokapeme máslem.
  4. Okraje těsta přehneme do závinu, konce i spoje dobře přitiskneme, aby šťáva z jablek nevytékala.
    (Toto těsto se nebalí jako klasický závin, jen se přehne přes jablka, spoj se pevně prsty uzavře a závin se položí na plech spojem dolu. Konce se přehnutím také uzavřou.)
  5. Závin propícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme na plech s pečícím papírem. Pečeme při 180 °C zhruba 30 minut.