- Pokud máte maso v celku, najemno ho pomelte v mlýnku a spolu s ním i jednu cibuli. Pokud máte maso namleté, cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nasekejte na velmi jemno. Maso vložte do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promíchejte rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustěte ji trochou strouhanky.
- Z paprik opatrně vyřízněte stopku, vyjměte semeník a bílá žebra, aniž byste porušili zbytek papriky. Papriky naplňte masovou směsí a upěchujte. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujte do koulí nebo šišek.
- Druhou cibuli nasekejte najemno a použijte do omáčky; v kastrolu rozpalte máslo, přisypte cibuli a restujte dozlatova. Snížte plamen, cibuli zasypejte moukou a asi minutu opékejte. Pak přisypte sladkou papriku a minutu opékejte. Následně vhoďte rajčata (pokud máte čerstvá, musíte je nejdřív spařit a oloupat), zarestujte a zalijte vývarem. Přidejte bobkový list, pepř a nové koření, osolte, přiveďte k varu.
- Pak do omáčky přidejte papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíte na mírném plameni 45–60 minut.
- Papriky vyjměte z omáčky a dejte stranou. Omáčku přeceďte a již nevařte. Přidejte do ní rajský protlak a dochuťte octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vraťte zpět na prohřátí.
- Servírujte s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.
