Recepty

Buřty na pivu

Ingredience

  • 6-8 špekáčků (600-800 g)
  • špetka sušeného chilli (nebo víc)
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g drcených rajčat
  • 250 ml piva
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce sádla, pokud špekáčky pustí málo tuku

Buřty na pivu

Postup

  1. Špekáčky na povrchu ozdobně nařízněte do podoby ježka (tedy na malé kostičky cik cak). Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  2. Kastrol rozehřejte jen na středním plameni, vložte do něj naříznuté buřty, podlijte dvěma lžícemi vody, zakryjte pokličkou a nechte zvolna asi 10 minut prohřát.
  3. Buřty vyjměte a na uvolněném tuku opečte cibuli, aby získala zlatavou barvu.
  4. K zelenině přisypte mouku a asi minutu ji vydržte míchat. Nakonec tento základ zalijte pivem, důkladně rozmíchejte, přidejte drcená rajčata, sůl, chilli, znovu promíchejte, vraťte zpět špekáčky, opět přikryjte poklicí a nechte 30 minut pomalu pobublávat.
  5. Závěrem znovu sejměte poklici a obsah kastrolu nechte 15-20 minut zapékat při uvedené teplotě. Pokud je šťáva málo slaná, ještě ji osolte. Podávejte posypané v podstatě jakoukoli zelenou natí a pokrájenou chilli papričkou.