Recepty

Šunkofleky

Ingredience

  • 250 g fleků (nevařených)
  • 250 g vařeného a obraného uzeného masa
  • 4 vejce
  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • 1 kelímek (200 g) zakysané smetany
  • 2 lžičky soli
  • 2 stroužky česneku
  • 5 snítek hladkolisté petrželky
  • 15 g strouhanky (vrchovatá lžíce)
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce strouhanky

Šunkofleky

Postup

  1. Dejte vařit 2,5 litrů vody. Jakmile začnou vřít, osolte lžičkou soli, přisypte fleky a podle návodu na obalu je uvařte úplně doměkka. Sceďte, propláchněte studenou vodou a to tak, že důkladně, a nechte je odpočívat. Do dalšího postupu je potřebujete vychladlé, nanejvýš vlažné.
  2. Oddělte žloutky od bílků. V míse metličkou smíchejte žloutky, půl lžičky soli a zakysanou smetanu. Jakmile vznikne hladká směs, přilijte smetanu a znovu promíchejte. Ochuťte rozetřeným česnekem a nahrubo nasekanými lístky petrželky. Maso nakrájejte na centimetrové kostky a společně se strouhankou, téměř vším zbytkem soli a těstovinami vmíchejte ke smetanovému základu.
  3. Troubu začněte předehřívat na 190 stupňů s horkovzduchem (nebo 210 bez něj). Střední pekáček (na 4 porce šunkofleků) vymažte sádlem a vysypte strouhankou. Bílky a zbývající špetku soli vyšlehejte na sníh, který je sice tuhý, ale ne suchý a drolivý, prostě nezapomeňte přestat šlehat včas.