- Dejte vařit 2,5 litrů vody. Jakmile začnou vřít, osolte lžičkou soli, přisypte fleky a podle návodu na obalu je uvařte úplně doměkka. Sceďte, propláchněte studenou vodou a to tak, že důkladně, a nechte je odpočívat. Do dalšího postupu je potřebujete vychladlé, nanejvýš vlažné.
- Oddělte žloutky od bílků. V míse metličkou smíchejte žloutky, půl lžičky soli a zakysanou smetanu. Jakmile vznikne hladká směs, přilijte smetanu a znovu promíchejte. Ochuťte rozetřeným česnekem a nahrubo nasekanými lístky petrželky. Maso nakrájejte na centimetrové kostky a společně se strouhankou, téměř vším zbytkem soli a těstovinami vmíchejte ke smetanovému základu.
- Troubu začněte předehřívat na 190 stupňů s horkovzduchem (nebo 210 bez něj). Střední pekáček (na 4 porce šunkofleků) vymažte sádlem a vysypte strouhankou. Bílky a zbývající špetku soli vyšlehejte na sníh, který je sice tuhý, ale ne suchý a drolivý, prostě nezapomeňte přestat šlehat včas.
