Recepty

Buřtguláš

Ingredience

  • 1-2 lžíce sádla
  • 100 g slaniny
  • 400 g točeného salámu nebo buřtů
  • 2 cibule
  • 3 větší brambory (700 g celkem)
  • 1 vrchovatá lžička sladké mleté papriky (můžete dle libosti namíchat s pálivou)
  • ½ lžičky kmínu
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku
  • 1 litr zeleninového, drůbežího nebo hovězího vývaru
  • 1 lžička soli (plus mínus)
  • 1 lžička sušené majoránky
  • čerstvý chléb k podávání

Buřtguláš

Postup

  1. Buřty oloupejte, co to půjde, a pak rozkrájejte na silnější plátky. Slaninu pokrájejte na drobnější kostičky nebo nudličky.
  2. V hrnci na mírnějším plameni rozehřejte 1 lžíci sádla a slaninu. Opečenou slaninu vyjměte a do vypečeného tuku vhoďte pokrájené buřty.
  3. Do sádla vhoďte cibuli, opékejte ji a poté přidejte česnek. Zasypte moukou, pečlivě rozmíchejte a nepřetržitě opékejte. Přimíchejte protlak a odstavte kastrol.
  4. V horkém základu rozmíchejte papriku a kmín a postupně přilévejte vývar. Přidejte brambory a vařte do měkka. Vraťte opečenou slaninu a buřty, přisypte majoránku a vmíchejte ostatní ingredience.