Recepty

Francouzská bageta

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml vody
  • 20g čerstvého droždí
  • 1,5 lžičky soli

Francouzská bageta

Postup

  1. Droždí dej do vlažné vody, přibližně na 5 minut, aby se nám vytvořil kvásek.
  2. Ve velké míse, nejlépe plastové, která nebude odvádět teplo na rozdíl od kovové, smíchej mouku a sůl. Doprostřed udělej důlek a přilij vodu s droždím. Nejlépe se těsto zpracovává ručně na pomoučněném válu.
  3. Těsto ulož do čisté mísy a přikryj utěrkou. Necháme kynout 90 minut, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Poté je potřeba těsto lehce stlačit pěstí uprostřed a nechat kynout dalších 45 minut, dokud se těsto nevrátí do svého původního tvaru.
  4. Teď je čas trochu se do toho opřít. Ideální je, aby jsi těsto propracovávala, alespoň 10 minut. Těsto si na vále rozděl na dvě poloviny, vytvaruj je do tvaru bagety a polož na plech s pečícím papírem. Přikrýt utěrkou a nechat odpočinout 45 minut. Udělej šikmé zářezy na horní straně těsta, jemně pokropit vodou a péct 20-25 minut na 180°C.