Recepty

Francouzské brambory

Ingredience

  • 1 kg brambor (varný typ A), vařených ve slupce
  • 1 větší cibule
  • 300 g vařeného uzeného masa
  • 300 g mraženého hrášku
  • 4 lžíce sádla (může být i husí nebo kachní)
  • 2 vrchovaté lžíce strouhanky
  • 3 velká vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 kelímek (200 g) smetany ke šlehání
  • 1 zarovnaná lžička soli
  • kyselé okurky a zelená petrželka k podávání

Francouzské brambory

Postup

  1. Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů. Pekáček (nikoli velký pekáč, nestačily by vám suroviny) vytřete jednou lžící sádla a vysypte strouhankou. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky silné kolem půl centimetru. Cibuli oloupejte a nakrájejte spíš nahrubo. Uzené maso rozkrájejte na centimetrové kostičky.
  2. V kastrolu rozehřejte 2 lžíce sádla na středním plameni. Vhoďte do něj pokrájenou cibuli a velkou špetku soli a 2-3 minuty nechte zahřívat a mírně pobublávat, až cibubule změkne a zprůsvitní. Teprve potom přidejte nakrájené maso a ještě jednou tak dlouho prohřívejte, zahřívejte, míchejte a zvolna opékejte. Nakonec přimíchejte zmrzlý hrášek a nechte ho teplem povolit. Nic víc s ním dělat nemusíte.
  3. Třetinu brambor rozložte na dno pekáčku, plátky skládejte tak, aby se nepřekrývaly. Jemně je osolte. Na brambory rozprostřete polovinu cibulovo-masové směsi, pokračujte další vrstvou zlehka solených brambor, další vrstvou cibule a nakonec i zbytkem brambor. Trochu dlaněmi utlačte, aby v pekáčku mezi surovinami nebyly zbytečné vzduchové mezery. Čím kompaktněji budete mít vše poskládané, tím líp. Poslední lžíci sádla rozehřejte a potřete jí povrch brambor.
  4. Takto připravený pekáček vložte do horké trouby a pečte 20 minut. Zatím v misce velmi pečlivě a důkladně rozmíchejte vejce, mléko, smetanu a zbylou sůl (mělo by jí být sotva ½ lžičky). Po 20 minutách pečení touto směsí rovnoměrně přelijte obsah pekáčku a pečte ještě jednou 20 minut při stejné teplotě.
  5. Upečené francouzské brambory jsou pevné na dotek, smetanovo-vaječná směs musí být krásně ztuhlá i uprostřed pekáčku. Než se pustíte do krájení a rozdělování na porce, nechte je 5 minut odpočinout. Zatím si třeba otevřete lahev kyselých okurek a nachystejte si nasekanou petrželku, obojí se vám bude hodit k podávání.