Recepty

Kari s lososem

Ingredience

  • 400 g zeleniny (lze použít: mrkev, brambory, cuketu, papriku, cibuli, hrášek, zelené fazolky nebo i mraženou směs – zejména thajskou nebo asijskou).
  • 1 lžíce oleje
  • 2 čajové lžičky kari nebo 1 balíček kari pasty
  • 1 plechovka (400 ml) kokosového mléka
  • 1 plechovka (400 ml, 430 g) drcených rajčat
  • 500-600 g lososa
  • 1½ čajové lžičky soli

Kari s lososem

Postup

  1. Zeleninu očistěte, oloupejte, oškrábejte a nakrájejte na kostky nebo plátky, avšak jen tak velké, aby se daly sníst na jedno sousto.
  2. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte 100 g zeleniny – třeba jen jeden druh – a nechte ji 2-3 minuty dusit na mírném ohni. Posypte kari nebo přidejte kari pastu, krátce promíchejte a ihned přilijte drcená rajčata a kokosové mléko. Pomocí zarovnané lžíce osolte a přidejte zbytek zeleniny. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte pokličkou a nechte velmi pomalu vařit 30 minut.
  3. Mezitím odstraňte z lososa kůži, a pokud cítíte, že jsou v ní kosti, pokuste se je vytáhnout; nejlépe k tomu poslouží kombinované kleště nebo pinzeta. Opláchněte rybu od náhodných šupin a nakrájejte ji na dvoucentimetrové kostky. Smíchejte je s půl lžičkou soli a počkejte, až zelenina změkne.
  4. Nakrájené rybí maso přidejte ke změklé zelenině a promíchejte. Opět přikryjte pokličkou a nechte posledních 5 minut dusit.
  5. V případě potřeby na závěr ještě dosolte. Podávejte s dušenou rýží, posypanou třeba koriandrem nebo jarní cibulkou.