Recepty

Koláč s rebarborou

Ingredience

  • chlazené máslo 120 g
  • hladká mouka 250 g
  • cukr moučka 60 g
  • žloutek 2 ks
  • vejce 1 ks
  • špetka soli
  • pár kapek vanilkového aroma nebo zrníčka z 1/2 vanilkového lusku

NÁPLŇ

  • čerstvá rebarbora, očištěná a na kostky + kousek másla 600 g
  • třtinový cukr 100 g
  • kukuřičný škrob 1 lžíce

DROBENKA

  • hladká mouka 80 g
  • cukr moučka 30 g
  • chlazené máslo 50 g
  • nesolené pistácie, lehce nasekané 40 g
  • kousek másla na vymazání formy

Koláč s rebarborou

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. V jedné míse smíchejte cukr, máslo, mouku a sůl. Z těchto surovin udělejte posypku – základ pro těsto. Ve druhé míse vyšlehejte vejce, žloutky a vanilku. Vsypte připravenou posypku a vypracujte těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v lednici minimálně hodinu odpočívat.
  2. Polovinu připravené rebarbory dejte společně s kouskem másla na pánev a zasypte cukrem (dosladit dle chuti). Takto rebarboru poduste doměkka (trvá to přibližně 3–5 minut). Vmíchejte kukuřičný škrob a odstavte z tepla. Tepelně upravenou rebarboru smíchejte s čerstvou rebarborou a nechte ji vychladit na pokojovou teplotu.
  3. Mezitím si připravte posypku, kterou použijte na koláč. Mouku smíchejte s cukrem a máslem a ručně vypracujte posypku. Pak do ní vmíchejte připravené pistácie a dejte posypku do lednice.
  4. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C a formu na koláč vymažte máslem. Těsto rozválejte a přeneste pomocí válečku do formy. Vyložte pečicím papírem a zasypte fazolemi. Pečte 15 minut, pak odstraňte fazole i s papírem, formu vraťte zpět do trouby a dopékejte ještě 5 minut. Poté částečně předpečený korpus naplňte rebarborou a zasypte posypkou.
  5. Zůstalo mi trochu těsta, tak jsem okraj nakonec ještě dozdobila. Pečte 30–35 minut nebo dokud posypka nezezlátne.