POSTUP NA HOVĚZÍ VÝVAR
- Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
- Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
- Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.
POSTUP NA OMÁČKU
- Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
- Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty restujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme špetku soli, cukr, ocet a koření. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
- Omáčku případně dochutíme cukrem a solí. Stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní.
- Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
- Podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.
TIP
Chlazené máslo na závěr omáčku zjemní a „naleští“, jak říkají kuchaři. Omáčku můžete podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami. Omáčku můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Rajskou omáčku můžete uvařit i z čerstvých rajčat, nebude ale mít tak krásně červenou barvu, která je pro českou rajskou tolik typická.