Recepty

Rajská omáčka s hovězím masem

Ingredience

HOVĚZÍ VÝVAR

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • 2 větší oloupané mrkve
  • ¼ oloupaného celeru
  • 1 střední oloupaná petržel
  • 1 střední oloupaná cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 1 lžička soli

OMÁČKA

  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 250 g oloupané cibule
  • 230 g rajského protlaku
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 20 g studeného másla
  • 5 lžic octa
  • 1 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl

Rajská omáčka s hovězím masem

Postup

POSTUP NA HOVĚZÍ VÝVAR

  1. Zeleninu překrojíme na dva velké kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
  2. Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme koření, sůl a vaříme pomalu nezakryté do změknutí, přibližně 3 hodiny.
  3. Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto, část použijeme do omáčky, zbytek zamrazíme k dalšímu použití. Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.

POSTUP NA OMÁČKU

  1. Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme rajský protlak a za stálého míchání 1 minutu restujeme.
  2. Přidáme mouku a za stálého míchání ji půl minuty restujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme špetku soli, cukr, ocet a koření. Přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme za občasného míchání 20 minut.
  3. Omáčku případně dochutíme cukrem a solí. Stáhneme z ohně a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, které omáčku zjemní.
  4. Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
  5. Podáváme s hovězím masem a houskovým knedlíkem.

TIP

Chlazené máslo na závěr omáčku zjemní a „naleští“, jak říkají kuchaři. Omáčku můžete podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami. Omáčku můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Rajskou omáčku můžete uvařit i z čerstvých rajčat, nebude ale mít tak krásně červenou barvu, která je pro českou rajskou tolik typická.