- Ze špeku odřízneme 4 špalíčky o rozměru 1×1×5 cm a zbytek nakrájíme na kostky o hraně 3 mm. Gothaj nebo párek rozkrojíme podélně na 4 kusy. Vejce oloupeme a rozřízneme napůl. Okurky rozřízneme podélně napůl. Jednu cibuli rozřízneme napůl a jednu polovinu nakrájíme na čtvrtiny. Zbytek cibule nakrájíme nahrubo.
- Plátky masa naklepeme paličkou a vydatně osolíme a opepříme z obou stran. Každý plátek z jedné strany potřeme 1 lžící hořčice. Na tuto stranu položíme špalíček špeku, špalíček gothaje nebo párku, polovinu vejce, polovinu okurky a čtvrtku cibule. Důkladně zabalíme, utáhneme a převážeme kuchyňským provázkem.
- V kastrolu na vyšším ohni rozehřejeme sádlo a připravené maso na něm opečeme ze všech stran dohněda. Vyndáme na talíř a do výpeku přidáme cibuli a špek. Oheň stáhneme pod polovinu a cibuli za častého míchání orestujeme dohněda.
- Přidáme mouku a mícháme 1 minutu. Přidáme zbylou hořčici a zamícháme. Přidáme lák z okurek a zamícháme. Zalijeme vývarem a promícháme. Vrátíme do kastrolu maso, přivedeme k varu, stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 1,5 hodiny nebo doměkka.
- Hotové ptáčky vyndáme, odstraníme z nich provázek a přendáme je do mísy. Šťávu dochutíme solí a pepřem a přecedíme ji přes cedník na ptáčky.
TIP
Omáčku nemusíte cedit. Můžete jí ponechat přírodní texturu. Také ji můžete rozmixovat tyčovým mixérem najemno a přecedit přes jemné síto. Můžete ji i zjemnit trochou smetany. Maso naklepejte přes mikrotenový nebo jiný plastový sáček, tímto způsobem maso nepotrháte. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.